Şifreleme, Hassas Verilerinizi Korumanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?
Şifreleme, cihazınız çalınsa veya bulut hesabınız saldırıya uğramış olsa bile verilerinizin meraklı gözlerden korunmasına yardımcı olabilir.
Muhtemelen her türlü hassas bilgiyi kişisel bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda saklıyorsunuz. İyi bir koruma için, verilerinizi bulutta bile saklayabilirsiniz. Ve sorumlu olduğunuz netizen gibi, muhtemelen bir parola, biyometrik kilit veya hatta her ikisinin bir kombinasyonu ile cihazlarınıza erişim sağladınız. Her şey yolunda ve güzel, ama ya cihazınızı kaybederseniz ya da çalınırsa? Şifreleme burada devreye girer ve ekstra bir koruma sağlar.
Emin olmak gerekirse, şifreleme sadece verilerinizi depolamakla sınırlı değildir; iletişim ve web trafiğinizin yanı sıra şifrelerinizi de şifreleyebilirsiniz. Tüm bunlar, gizli verilerinizi güvence altına almak için en iyi uygulamalar olarak kabul edilebilir ve biz de size bazı seçeneklerde yol göstereceğiz.
Disk Şifreleme
Çoğu bilgisayarda hala anakarta lehimlenmeyen çıkarılabilir sabit diskler bulunur; alternatif olarak, ek depolama alanı olarak insanlar harici diskler kullanır. Bu yüzden tam disk şifrelemesine sahip olmak harika bir ekstra güvenlik katmanıdır. Diskinizi yanlış yerleştirirseniz veya çalınırsa, hiç kimse diskteki bilgilere erişemez. Disk, tüm verileriniz, yazılımınız ve çalıştırdığınız işletim sistemi dahil olmak üzere tamamen şifrelenmiştir. Anahtarı açılışta giremezseniz, tüm bilgisayarınız aslında oldukça pahalı bir metal ağırlık haline gelir. Çoğu büyük işletim sisteminde gelişmiş özelliklere, açık kaynaklı projelere ve yerleşik seçeneklere sahip çeşitli ticari seçenekler vardır.
Akıllı telefonlar ve tabletler söz konusu olduğunda, aranacak eşdeğer işlevsellik, çağdaş cihazlarda yerleşik olarak bulunan ve varsayılan olarak yaygın olarak etkinleştirilen cihaz şifrelemesidir. Android veya iOS cihazlar için cihaz şifrelemesini kontrol etmeyi ve gerekirse etkinleştirmeyi açıklayan, kolayca bulunabilen birçok çevrimiçi kılavuz vardır.
Bulut Şifreleme
Birçoğumuz bulut depolama alanını erişim kolaylığı için kullanıyoruz – İnternet bağlantınız olduğu sürece istediğiniz zaman istediğiniz yerden yapabilirsiniz. Ne yazık ki, erişilebilirlik kendi zorluklarını beraberinde getiriyor. Yıllar boyunca, bulut depolama hizmetleri, insan hatası veya kuyular tarafından hedeflenen saldırı nedeniyle güvenlik ihlalleri yaşadı. Bu nedenle, dosyalarınızı buluta yüklemeden önce şifrelemek zahmetsiz olmalıdır.
Bir ihlal olsa veya bulut sağlayıcının sistemi tehlikeye girse bile, kötü aktörlerin elde edebileceği veriler şifre çözme anahtarı olmadan onlar için işe yaramaz. İhtiyaçlarınıza ve sunulan şifreleme özelliklerine göre çeşitli ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. En azından AES şifrelemesi sunanlara bakın. Ücretli ürünler ve hizmetler arasında çeşitli sınırlamalar ve bir dizi fiyat seçeneği bulunan bir dizi ücretsiz ve ticari seçenek vardır.
Web Trafiğinizi Şifreleyin
Başlamak için en kolay yollardan biri, internet trafiği için şifreli bir tünel olarak çalışan bir Sanal Özel Ağ (VPN) kurmaktır. Diyelim ki bir kahve dükkanından çalışıyorsunuz ve bazı hassas verileri bir müşteriyle paylaşacaksınız, VPN bu verileri şifreli bir ağ üzerinden kimsenin müdahalesi olmadan paylaşmanıza izin verecektir. Başka bir örnek, fiziksel olarak dünyanın diğer tarafında olsanız bile, ev ağınızda depolanan verilere güvenli bir şekilde erişebilmenizdir. Aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla VPN türü vardır ve hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğundan emin değilseniz, VPN türleri hakkındaki makalemize göz atabilirsiniz.
Gizliliğinizi korumanın başka bir yolu da Tor gibi bir anonimlik ağı kullanmaktır. Tor ağı trafiğinizi gönüllü bir bindirme ağı üzerinden yönlendirir ve birden fazla şifreleme katmanına sarar. Fikir, elbette, kimliğinizi ve tarama alışkanlıklarınızı etrafta dolaşan herkesten korumaktır.
Her zaman dikkat etmeniz gereken başka bir şey de, erişmekte olduğunuz web sitesinin HTTPS protokolünü kullanmasıdır. S güvenli anlamına gelir ve ziyaretçi (siz) ile web sunucusu arasında gerçekleşen tüm iletişimin şifreli olduğu anlamına gelir. Dünyanın en iyi web sitelerinin çoğu artık varsayılan olarak HTTPS kullanıyor.
Mesajlarınızı Şifreleyin
Mesajlaşma uygulamaları söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz bir çeşitliliğiniz vardır ve en popüler olanları uçtan uca şifreleme sunarken, hepsi varsayılan olarak açık değildir. Örneğin, Facebook Messenger’da uçtan uca şifrelemeyi açmak için kullanıcının profil resmini tıklayıp “Gizli konuşmaya git” i seçerek gizli bir konuşma başlatmanız gerekir. Ancak bundan sonra söz konusu alıcıyla olan iletileriniz şifrelenir. WhatsApp, birincisi, varsayılan olarak açık seçeneğe sahiptir. Telegram da hakeza öyle. Ancak gönderdiğiniz mesajlar ve dosyalar üzerinde kendi kendini imha etmenizi sağlayan Gizli Sohbet özelliği ile ekstra bir güvenlik katmanı da sağlıyor.
Sinyal, alan uzmanları tarafından kapsamlı inceleme ve kolay denetim sağlayan açık kaynak kodundan dolayı kriptograflar tarafından en yüksek puan alan seçeneklerden biri olmaya devam ediyor. Ayrıca, gönderenin bir iletiyi şifrelemek için genel anahtarınıza ihtiyaç duymasıyla e-posta iletişiminizi de şifreleyebilirsiniz, böylece özel anahtarınızı kullanarak yalnızca şifresini çözüp okuyabilir ve genel anahtarlarına ihtiyacınız vardır, böylece gönderdiğiniz şifrelenmiş iletilerin şifresini çözebilir onlara. Yine, en yaygın olanı PGP veya GPG ve S / MIME olmak üzere birkaç seçenek vardır. Popüler e-posta uygulamaları için çeşitli eklentiler veya yerleşik seçenekler vardır. Örneğin, Microsoft, Outlook e-posta istemcisinde S / MIME’yi etkinleştirme hakkında kullanışlı bir kılavuz sağlar.
Ayrıca, ProtonMail ve diğerleri gibi uçtan uca e-posta şifrelemesi sağlayan güvenli bir e-posta platformu kullanmak da dikkate alınmalıdır. Bazıları “kapalı dükkan” dır, çünkü yalnızca hizmet sağlayıcıyı kullanarak diğerlerine şifreli e-postalar gönderebilir ve diğer sağlayıcılarla olanlara “sıradan” e-postalar gönderebilirsiniz, bazıları ise muhataplarınızın posta hizmetinden bağımsız olarak şifreli mesaj alışverişi için mekanizmalar sağlar.
Şifrelerinizi Şifreleyin
Şifre yöneticileri, tüm şifrelerini geri dönüştürmekten kaçınmak istemeyen (veya ezberleyemeyen) kişiler için popüler bir seçimdir. Şifre yöneticisi, tüm parolalarınızı depolayan bir kasa görevi görür: bir banka kasası gibi güvenceye alınır, ancak bu durumda çelikle güçlendirilmiş beton yerine şeytani matematik kullanır.
Bulut tabanlı hizmetlerin çoğu, kasanızın bir kopyasını ağır şifreleme ile korunan sunucularında tutar ve ekstra bir güvenlik katmanı için kullanıcılarının çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanmasına izin verir. Şifrelerinizi, bilgisayarınızdaki yapışkan notlar veya dokümanlar, hatta tek şifreyle uyumlu bir çözüm kullanmaktan daha saklamanın çok daha güvenli bir yoludur.
Son Olarak
Her ne kadar ilk bakışta dijital varlığınızı güvence altına almak için yapabileceğiniz şeylerin sayısının biraz ezici olduğunu düşünebilirsiniz, ancak dijital varlığınızı güvence altına alan iyi siber güvenlik önlemlerinin değerini asla küçümsememelisiniz. Verilerinizi bugün korumak için sorumlu bir yaklaşım sizi gelecekte büyük bir baş ağrısından kurtarabilir.